Kotiurpon on lähes mahdotonta löytää hukkaamiaan tavaroita. Koska kotiurpo ei tiedä missä tavaroiden paikat ovat ja ripottelee niitä ympäri kämppää, on hän monesti varsin stressaantunut pakatessaan. Puolen tunnin etsinnän jälkeen kotiurpo voi kysyä sinulta osaatko sanoa missä hänen tavarat ovat. Kun kerrot tarkan sijainnin , etsii kotiurpo tavaraa vielä puoli tuntia palatakseen takaisin sinne minne neuvoit. Tavara toki löytyy mainitsemastasi paikasta mutta kotiurpo ei viitsi katsoa kunnolla ja näin ollen pitkittää omaa kärsimystään.

Tämä sama voi toistua jääkaapilla, työkalukaapilla, pyykkikaapilla ja kirjahyllyllä. Kotiurpo ei viitsi katsoa onko jääkaapissa esimerkiksi valmiiksi avattua maitoa tai leikkelepakettia ja voi helposti avata uuden. Hän ei myöskään näe onko pöytä jo katettu vaan voi ottaa omat astiansa kaapista. Kotiurpo saattaa raahata tuplapakkaukset vessapapereita tai hammastahnoja kun ei ole huomannut onko niitä ehkä tuonut jo joku. Vastaavasti kotiurpo voi olla tuomatta maitoa vaikka se olisi loppunut. Kotiurpo ei välttämättä siirrä tavaroita toisen edestä pois nähdäkseen mitä kaapit ovat oikeasti syöneet. Myös tämä vaikeuttaa tavaroiden takaisin laittoa, niiden löytämistä ja tarkistamista. Näissä tilanteissa kotiurpolle on turha antaa tarkkoja koordinaatteja mistä kadonnut tavara löytyy mikäli se ei ole etummaisena tai päällimmäisenä,  tai on muuten piilossa kuten rasiassa.

Kotiurpo törmäilee esineisiin ja ihmisiin helposti. Yksi syy on se ettei kotiurpo välitä varoa.

Varmin tapa löytää kotiurpo on avata uuninlunkka. Yleensä siihen aikaan kotiurpo seisoo lähes ihossasi kiinni hieroen vatsaansa. Kotiurpo ei ymmärrä että sinä joudut varomaan häntä ,ettei hän vahingossa töni sinua uuniin kuumien ruokien ja astioiden sekaan.

Kotiurpolle on turha jättää lappuja. Jääkaapin ovessa  ja hellanpäällä sijaitsevat laput ovat kyllä näkösällä mutta kotiurpo voi katsoa että roska - ja heittää sen pois lukematta. Vaikka kotiurpo tietää että juuri sinä et jätä roskia ympäri kämppää niin sekään ei riitä kertomaan hänelle että siinä saattoi olla viesti. Huolimatta jääkaapinovessa olevasta viestistä että ruoka on valmiina kaapissa ole hyvä - kotiurpo tekee leipää ja kärvistelee. Hän saattaa nähdä viestin vasta istuessaan ruokapöytään josta on näköetäisyys jääkaapille. Kotiurpo tietenkin syö ensin ja katsoo lapun sitten mikäli enää muistaa . Pelkkä valmiiksi tehty ruoka jääkaapissa ei vielä kerro kotiurpolle että ateria on siinä .

Kotiurpo ei myöskään näe onko kaappien ovet selällään, laatikot auki, vaatteet lattialla, matonkulma ylhäällä, limsapullo kaatunut, pölyä pöydällä, ruokaa lautasella, hammastahnaa peilissä, huonekalut vaihtuneet, imuri keskellä lattiaa, toinen ehostanut itseään, toinen kipeänä, onko laskuja tullut tai mitään muutakaan omaa napaansa etäämmälle hyvinä päivinään.

Kotiurpo ei mene silmälääkäriin.